Timetravel

Hittade den här bilden i Hubble-galleriet. Hade glömt den. Den togs 1994. Om jag minns rätt är storyn bakom det hela att man riktade teleskopet i en riktning och öppnade "slutaren" som på en kamera och höll den öppen.

Teleskop, som många kanske tror, förstorar inte objekt utan samlar in mer ljus än vad det mänskliga ögat klarar av. Slut på nörd-fakta igen. Den här gången ville man utforska vad som fanns "där ute", så långt bort att när man ser med ögat verkar det bara svart och mörkt. Men så fick man då tillbaka den här bilden. Alla ljusprickar, stora och små, är galaxer. Men här kommer det som får det att snurra till i skallen...

När man blickar ut i rymden, ser man även tillbaka i tiden.


Mmm, nu blir det lite jobbigt. Ljusets hastighet är beräknad att vara 299 792 458 m/sekund. Ljuset från solen kommer inte hit förrän 8 minuter och 19 sekunder senare. Vi vet alltså aldrig vad som sker på solen just NU. Likaså när man blickar ännu längre ut i rymden. Tar det 400 miljoner ljusår för ljuset att färdas hit, ser vi ju vad som hände för 400 miljoner ljusår sen. Hänger ni med?

Bilden nedanför ligger 5 miljarder ljusår bort. Vi ser alltså 5 miljarder ljusår tillbaka i tiden. Med tanke på att Big Bang beräknas att ha inträffat för 13,7 miljarder år sedan så ser vi alltså ett "urtids-universum".

Sug på den du!

image8

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0